Viničky

Počas tretieho dňa našej exkurzie sme navštívili aj SOŠ vinársko – ovocinársku vo Viničkách. Táto lokalita leží v tokajskej vinohradníckej oblasti, kde je vinohradnícka tradícia veľmi silná. Už v roku 1952 tu bola založená Poľnohospodárska majstrovská škola. Po úpadku v 90-tych rokoch bola škola obnovená v roku 2008. Vinárstvo tu funguje ako podnikateľská činnosť. V školskej pivnici sa spracuvavaju odrody Lipovina, Furmint a Muškát žltý. Špeciálny prudukt je cuvée Zlatá putňa. Medzi ďalšie odrody patrí víno trojputňové až šesťputňové, taktiež Tokajské samorodé suché a sladké, Tokajská esencia, Tokajská výberová esencia a Tokajská esencia – nektár. Ročne tu vyrobia asi 10 000 litrov najmä sudového vína, ktoré je následne určené na predaj a degustáciu. Počas našej degustácie sme ochutnali viacero druhov, od najsuchšieho po najsladšie, a napokon sme spätne porovnali suché víno so sladkým. Víno sa vyrába oxidatívnou metódou, aby sa zachovala tradícia. Touto metódou vyrábané vína sa do obchodov dostanú až po najmenej 2 rokoch.  Hrozno sa pestuje na troch hlavných typoch pôd – sprašová hlina, ílovitá hlina alebo sorta piesku, a to vo svahu. Vďaka vhodným prírodným podmienkam sa počas niektorých rokov vytvorí aj takzvaná ušľachtilá pleseň. Zber sa tu začína až v novembri . Výťažok z tokajskej úrody má tri základné zložky: výberové hrozno (tzv. Aszú hrozno), samorodé hrozno a hrozno bez Aszú obsahu (na výrobu základného tokajského vína).  

Spracoval : Miroslava Skolodová 
Zdroj: Tokajské víno, poznámky (Miroslava Skolodová)